Arabayı Servise Götürmek - Nelere Dikkat Etmeli

Arabayı Servise Götürmek - Oto Servisinde Nelere Dikkat Edilmeli

Aracın en uygun maliyetle ve en doğru şekilde tamir edilebilmesi için, oto sahibi olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
* Hangi oto servisine gidileceği belirlenmeli, güvenilir ve işini iyi yapan bir oto servisi seçilmesi ilk yapılacak iştir. Araç yetkili servise götürülmeyecekse, aslında en zor olan kısım da budur, bunun için çevrenizden bir tanıdığınızca iyi referansa sahip bir oto tamircisi-servisin tercih edilmesi uygun olabilir.
* Aracın arızasının doğru olarak ifade edilmesi, tam olarak hangi şartlarda arıza meydana geliyor detaylı olarak belirtilmesi gerekir. 

Örneğin;  arıza hangi şartlarda meydana geliyor?
Sabah soğukken ilk çalıştırmada veya sıcakken,
Motor rölantideyken veya yükteyken
Araç dururken veya belirli bir hızda giderken
Araç vitesteyken veya boştayken
Belirli motor devri aralıklarında vb.
Bunun için en iyi yöntem servis çalışanıyla birlikte yol testine çıkmak ve bizzat arızanın yaşanmasını sağlamak en iyi yol olacaktır. Bu mutlaka talep edilmeli.
* Aracın motor elektroniği – sensör arızası meydana geldiğinde, motor arıza lambası yandığında, gidilecek serviste iyi bir arıza-diyagnostik test cihazı (mümkünse aracın orijinal arıza test cihazı) olması; tek seferde arızanın bulunması ve giderilmesi açısından çok önemlidir.  Bilgisayarlı arıza test cihazına bağlandıysa araç, mümkünse bu testin yazılı çıktısının alınması iyi olacaktır.
* Arıza izah edildi, arızanın ne olduğu tespit edildi ve sorunun x’den kaynaklandığı bilgisi alındı. İlgili parçanın fiyatı ve işçilik fiyatı sorulmalı. Araçta yapılacak her ön görülmeyen tamir-parça değişimi işlemi için oto sahibine telefon edilip onay istenmesi talep edilmelidir. Bilgi verilmeden araca müdahale edilmemesi istenmelidir.
* Parça ve işçilik fiyatlarına kdv dahil olup olmadığı en baştan sorulmalı, tüm işlemin sonunda tümünün faturası talep edilmelidir. Gerek görülürse veya tercih durumuna göre, yedek parça parçacıdan alınıp, özel serviste bu parçaların kullanılması sağlanabilir. 
* Araç teslim alınırken, arızanın tam olarak giderilip giderilmediğinden emin olunmalıdır. Arızası giderilmemiş araç için ücret ödenmesi durumundan kaçınmak için, mutlaka servis çalışanıyla yol testine çıkılmalı. Arıza hangi şartlarda meydana geliyorduysa, gene aynı şekilde birebir o şartlar sağlanmalı ve araç o şekilde kullanılmalı, arızanın kesinlikle giderilmiş olduğundan emin olunmalıdır.
Arıza sabahları soğuk motorda ilk çalıştırmada meydana geliyorsa, araç gene soğuk motorla, gerekirse bir gün sonra sabah teslim alınmalıdır. Arıza motor sıcakken meydana geliyorsa ve motor yükteyken-zorlanırken meydana geliyorsa, yine o şekilde kullanımda test edilmelidir.
* Aracı hangi halde servise bıraktığınıza dikkat ediniz, nadir de olsa şikayet edilen arıza giderilmiş olsa bile kötü işçilik sebebiyle aracın sağlam bir kısmı bozulmuş halde teslim edilebilir. Aracın kaportasında ve iç döşemelerinde, itinasız davranışlar sebebiyle çizilme-kirlenme olmamalıdır. Bazı servisler aracı teslim alırken aracın fotosunu çekip teslim almaktadırlar, böylece çizik-kirlenme gibi şikayetle söz konusu olduğunda fotolar delil olarak kullanılır.
* Araç eğer tamirhanede kalacaksa, kilometresi alınmalıdır, servise tamir için bırakılan araçlara akşamları gezildiğine maalesef ki rastlanabilmektedir. Servis seçiminin önemi burada da karşımıza çıkmaktadır.
Aracın tüm bakım-tamir evraklarının düzenli bir şekilde saklanması, hem bir sorun olduğunda hem de aracın satışında gerekli ve faydalı olabilir.
(Bkz: Tüm Arızalar)

Yorumlar