Elektrikli Camı Açıp Kapatırken Ses (klik) Geliyor Yolda Tıkırtı Sesi Geliyor Nedeni ?


Otomatik Camdan Ses Gelmesi
Aracın elektrikli camlarını açıp kapatırken "tık" "klik" "çat" şeklinde sanki araba camı bir yere vuruyormuş bir yere takılıyormuş gibi ses geliyorsa sebebi ne olabilir? 
Elektrikli camdan böyle ses gelmesinin sebebi, elektrikli motor tarafından indirilip kaldırılan cam krikosuna bağlı olan camın, tam olarak rayında çalışmıyor ya da bir yere takılıyor olmasıdır. Kapıların içinde camları indirip kaldıran bir elektrik motoru vardır.
Elektrik motorunun hareketini dışı kılıflı çelik halatlar cam krikosuna iletir.
Cam krikosu, camın üzerine monte edildiği ve camı yukarı ve aşağı hareket ettiren mekanizmadır. Araç kapı camında ses oluşmasına neden olan sebepler, cam sonuna kadar açıkken kapıyı sertçe kapatmak, çok bozuk yollarda gene bu şekilde cam sonuna kadar açıkken seyahat etmektir.
Bu titreşimli ve darbeli durumlar, camın krikoya bağlanmasını sağlayan (genelde beyaz renkli) plastik parçaların kırılmasına yol açıyor. Bu plastik parça cam regülatörü kısmında bulunur.
Bu parçaların tırnakları kırıldığında, cam ve cam krikosu bağlantısı boşluk yapar, yolda giderken, cam titreşim sallandığından (özellikle bozuk yollarda) kapıdan tıkır tıkır ses gelir. Camı açıp kapatırken ses yapar. Bu beyaz plastik parçalar kontrol edilir ve kırık olanı değiştirilir.



Bunların dışında, bağlantı halatı kontrol edilmeli, cam krikosundaki plastik makaralar ve bağlantı elemanlarının kırık olup olmadıkları da kontrol edilmedir.
Camı açıp kapatırken "tak" "klik" diye ses gelmesinin bir diğer nedeni de, camın, kapı içine darbeli çarpma durumları için güvenlik amacıyla yerleştirilmiş olan plastik veya alüminyum plakalara takılıp sürtmesi, çarpmasıdır. Kapı iç döşemesi sökülüp gerekli kontroller yapılır, kırık parçalar yenisiyle değiştirilir, basit müdahalelerle varsa bir çarpma-sürtme olayı giderilir.
Eğer diğer kısımları çalışıyorsa, komple set olarak krikoyu değiştirmeye çoğu zaman gerek yoktur, bu masrafı gereksiz arttıracaktır.
Sonuç olarak camı açıp kapatırken ya da yolda giderken camdan gelen bu sesler, içeride bir parçanın kırılmış ya da gevşemiş olduğunu gösterir. Çok uzun süre beklemeden kırılan parçanın değiştirilmesi uygun olacaktır, çünkü bu şekilde kullanılması, boşluk yapacağı için diğer sağlam parça ve bağlantılara zarar verebilir. Yani masraf artabilir. En kısa sürede tamir ettirmek önerilir.

Yorumlar