Araba Çalışmıyor-Marş Basmıyor-Yolda Stop Ediyor

Araba Çalışmıyor Nedeni Nedir? Motor Stop Ediyor Nedeni Nedir?

Motorun Çalışmamasının Nedenleri

Akü şarj durumu, röle ve sigortalar, ateşleme sistemi, yakıt sistemi tamamen düzgün çalışmasına rağmen, bu sistemler kontrol edildikten sonra halen daha motor çalışmama veya stop etme sorunu görülüyorsa, arızanın sebebi; motor elektronik sistemlerinden, sensörlerden (kaptörlerden), aktörlerden (aktivatörler-kumandalar(elektronik donanımlardan)) meydana geliyor olabilir. 
* Kontak çevrildiğinde araç marş basmıyor: akü bitiktir, kutup başları gevşektir-oksit yapmıştır, marş şalteri bozuktur, marş motoru bozuktur.(Bkz: Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?(Bkz: Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?)
* Kontak çevrildiğinde marş basıyor fakat motoru çok yavaş döndürüyorsa; akü zayıftır, kutup başları gevşektir, marş motoru arızalıdır (kömürleri bitmiş olabilir).
* Dizel araçlar marşa basıldığında marş alıyor fakat çalışmıyorsa; kızdırma bujileri-rölesi-sigortası bozuk olabilir. 

Marş Basıyor Ama Araba Çalışmıyor veya Araba Yolda Stop Ediyor

Marşa basıldığında motor normal şekilde marş alıyor fakat çalışmıyorsa veya bir çok kez denemede çalışıyorsa veya motor soğukken çalışıyor sıcakken çalışmıyorsa veya motor yolda giderken stop ediyorsa aşağıdaki sebeplerden olabilir.
Yapılacak ilk iş iyi bir serviste aracı arıza test cihazına bağlatıp, arıza hafızasını okutmak ve motor çalışırkenki parametreleri kontrol etmek olmalıdır.
Motor soğukken çalışıyor sıcakken çalışmıyorsa veya tam tersi durumda: bunun yaygın sebebi krank konum sensörü olmaktadır. Bazı durumlarda hata kodu vermeyebilir-arıza lambası yakmayabilir. 

Yakıt Sistemi Arızası

* Motora benzin gelmiyor. Benzin bitmiş. Benzin pompası bozuk, veya benzin pompası elektrik hattındaki sigorta atmış, veya benzin pompası elektrik hattındaki röle bozuk, veya elektrik hattındaki kablo-soket bağlantılarında gevşeme-kısa devre-kopukluk olabilir.
Kontak anahtarını ON açık konuma getirdiğinizde aracı dinleyin, arkada benzin deposundan uğultulu bir ses gelecektir, bu benzin pompasının sesidir, bu ses gelmiyorsa pompa bozuktur. Benzin pompasının arızasını tespit etmek için araç bilgisayarlı arıza test cihazına bağlanıp, yazılımla sadece benzin benzin pompasına çalışma komutu verilebilir ve çalışıp çalışmadığı gözlenebilir (bu, her test cihazında yapılamayabilir, uyumlu cihaz olmalı).
*Benzin basıncı düşük değerdedir. 

Ateşleme Sistemi Arızası

Motordaki bujiler çakmıyor, kıvılcım oluşturmuyorsa motor çalışmaz. (Bkz: Ateşleme Bobini ve  Arızası(Bkz: Buji Arızaları) Ateşleme yapıp yapmadığını kontrol etmek için sırayla sökülüp kıvılcım çakma durumu gözle kontrol edilebilir.

Krank Konum-Devir Sensörü Arızası

Motorun çalışmamasına sebebi genelde krank konum sensörü (üst  ölü nokta sensörü-devir sensörü) olabilmektedir.  Sensör arızası arıza lambası yakmayabilir, arıza kodunu hafızaya kaydetmeyebilir fakat yine de sorun bu sensörden olabilir. Bu durum hayalet arıza denen duruma bir örnektir. Motor çalışmasını engelleyen veya stop ettiren diğer sensör ise krank mili konum sensörüdür. (Bkz: Motor Krank Devir Sensörü)

Krank mili konum sensörün arızalı davranış biçimi; örneğin ısınınca veya soğuyunca direncinin değişmesi veya kontak yapması vb, motorun çalışma durumuna ve çevre şartlarına göre değişiyor olabilir. Bu sebeple ölçümlerde (oda sıcaklığında veya soğukken) sensörün direnç değerleri normal çıkıyor olabilir fakat ısınınca değerler sapıyor ve arızalı çalışıyordur, veya tam tersi durum. 

Bazen sensörün montaj konumundaki çok küçük bir sapma bir gevşeklik, sensörün önüne bir parçanın gelmesi veya kir-toz-yağ gibi sebepler bile, sensörün çalışmasını engelleyebilir ve bu durum bazen ortaya çıkıp bazen çıkmayabilir.

Krank sensörü arızalı olduğunda yani doğru bir şekilde sinyal üretemediğinde, ECU (motor kontrol ünitesi)  ateşleme bobinlerinin çalışmasını durdurur. Bujiler sökülüp kontrol edildiğinde bujiler kıvılcım çakmadığı görülür, bu durumda hemen ateşleme bobinlerini değiştirme yoluna gitmek arızayı çözmeyecektir . Ya da tam tersi olarak ateşleme bobinleri arızalı olmasına rağmen, krank sensörünü değiştirmek yine yanlış bir yöntem olacak ve maliyeti arttıracaktır. Böyle durumlarda ustalık ve tecrübe ve iyi ekipmanlarla doğru kontrollerin yapılması  çok önemlidir. 

Hava Kütle Ölçer – Maf Sensörü (Debimetre) Arızası

Hava kütle ölçer arızalı olduğunda motor çalışmayabilir. Bazı araçlarda debimetrenin soketi çıkarılınca motor stop eder ve bir daha çalışmaz. Fakat farklı ecu yazılımları ve stratejileri sebebiyle farklı modellerde bir maf sensörü arızasında hafızadaki veriler kullanılarak bir arıza modu çalışması görülebilir.

ECU Arızası (Elektronik Kontrol Ünitesi – Motor Kontrol Ünitesi)

ECU voltaj beslemesi düşük olabilir, ecu bağlantı kablolarında kopukluk-kısa devre olabilir, soketleri gevşek olabilir, veya ECU bozulmuş olabilir.
(Bkz: ECU)

Supapların Erimiş Olması veya Ayarsız Supaplar

Supaplar erdiğinde veya ayarı aşırı bozuk olduğunda, motor zaten sarsıntı çalışacak, yakıt çok artacak ve çekiş düşecektir. Böyle durumlarda araç kırmızı ışıklarda durduğunda stop edebilir. Bu ciddi bir arıza olduğundan kısa süre içerisinde giderilmelidir. Özellikle lpg’li araçlarda bu sorun daha sık görülür.
(Bkz: Supap Erimesi ve Supap Arızası)
(Bakınız: Tüm Oto Arızaları)

Yorumlar