Liftback Nedir? Liftback Kasa Nedir? Liftback Araçlar Nelerdir?

LIFTBACK ARAÇLARIN ÖZELLİKLERİ

Bir sedan kadar geniş ve rahat, bir hatchback kadar spor ruhlu araçlardır. Yapısal olarak “fastback” araçlara benzese de, fastback araçların tavanı arkaya doğru büyük bir açıyla eğilerek gelirken, liftback araçlarda bu söz konusu değildir. Ayrıca fastback araçlarda genellikle bagajla birlikte akra cam da açılmaz. Liftback ve hatchback kasalar genel itibariyle birbirine oldukça benzer yapıdadır. Sedan ve hatchback kasaların bir karışımıdır. Liftback kasa araçlara sedan görünümlü hatchbackler denir.


Liftback otomobillerin yolcu ve bagaj bölmesi karoseri (kasa) olarak birleşiktir (sedanda ayrı ayrıdır). Yolcu ve bagaj bölmesini pandizot denen plaka ayırır. Arka koltuklarda bagaj bölmesine erişim vardır (hatchbacklerdeki gibi). Oldukça geniş bir bagaj hacmine sahiptirler (hatchbacklerden daha fazla bagaj hacmi). Bagaj kapaklarının tasarımı daha yataydır, tavandan hafif eğimle aşağı doğru iner ve sonunda sert bir kırılmayla dikey biçim kazanır. Hatchback otomobilleri arkası (bagaj kapağı) daha dik olarak aşağı iner.


Bagaj hacmi en az bir sedan kadar büyüktür, bagaj açıldığında arka cam da bagajla birlikte açılır, sedanlarda arka cam sabittir. Bagaj kapağı aracın tavanından yukarı doğru açılır. Aracın arka kısmı hatchbacklerden daha uzundur, geriye doğru daha çıkıktır. Bagaj kapağının arka camla birlikte yukarı doğru açılması, çok geniş bir yükleme ağzı oluşmasını sağlar, böylece büyük eşyalar ve valizler kolayca yüklenebilir. Bu bakımdan bagajın kullanımı sedanlara göre çok daha kullanışlıdır. Yolcu ve bagaj bölmesinin bir arada olması sayesinde, arka koltuklar yatırılarak yükleme alanı daha da genişletilebilir. (Bkz: Otomobil Segmentleri-Araç Çeşitleri)
  

Hatchbacklerde olduğu gibi, liftback araçlarda da bagaja konan eşyalar yüksek olursa, arka camdan yolu görmek mümkün olmaz.Lifback araçlarda genellikle arka camlarda cam sileceği vardır, sedanlarda yoktur.

Liftback araçlara örnek olarak; Skoda Octavia Liftback, Renault Laguna, Opel Insignia, Opel Vectra, Hyundai i40, Hyundai Eleantra, Ford Mondeo Liftback,  

Yorumlar